Calin Popescu-Tariceanu: „Pentru noi este foarte important sa avem un dialog permanent sa putem lua pulsul mersului economiei de la sursa”

0 443

Calin Popescu-Tariceanu – Pentru noi, cei de la ALDE, este foarte important sa avem un dialog permanent sa putem lua pulsul mersului economiei de la sursa. Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei regrupeaza firme romanesti si straine din diferite domenii, practic din toate sectoarele vietii economice, iar discutia pe care am avut-o s-a purtat aproape exclusiv pe OUG 114.
Am avut posibilitatea sa explic reprezentantilor Coalitiei care a fost scopul pentru care aceasta ordonanta a fost promovata. In primul rand, pe sectorul bancar dorinta noastra de a vedea dobanzi mai abordabile, mai usor de suportat pentru firmele romanesti si pentru persoanele fizice, avand in vedere ca nivelul dobanzilor in Romania e ridicat si de multe ori reprezinta un obstacol atat pentru firme, cat si pentru persoane private de a se finanta pentru nevoile pe care le au.
In domeniul energiei, riscurile care planau la finalul anului trecut de a vedea preturile la gazul natural majorate cu 17% de la 1 ianuarie ne-au determinat, de asemenea, sa plafonam pretul la gaze, pentru consumatorii casnici pentru o perioada determinata conform reglementarilor UE.
Sigur ca sunt si alte sectoare vizate, sectorul asigurarilor, ma refer la adminstratorii de pensii private sau masura referitoare la majorarea salariului minim concomitent cu scaderea unor contributii sociale din partea angajatorilor pentru cei care lucreaza in sectorul constructiilor, avand in vedere dorinta sectorului constructiilor de a aduce munca la negru la suprafata, de a intra in legalitate.
Coalitia, dar nu numai ei, sustin ca aceasta ordonanta, pe langa obiectivele pe care le-am comunicat, are o serie de efecte care sunt, din punctul lor de vedere, criticabile. Am stat sa ascultam punctul de vedere exprimat de fiecare din cei care au reprezentat Coalitia si care au vorbit pentru anumite domenii. Dl Florin Jianu pentru sectorul IMM, altii au vorbit pentru sectorul bancar sau pentru sectorul energetic.
A fost un dialog foarte util. I-am pus la curent si cu demersurile pe care le-am realizat pana in acest moment, intalnirile succesive pe care le-am facut cu conducerea BNR, cu Asociatia Romana a Bancilor, cu firmele din energie, au venit pe un teren care, cel putin pentru noi, era familiar. Cunoastem acum mai bine care sunt problemele pe care le-au ridicat.
De asemenea, ce au reliefat, in legatura cu OUG 114, ca nu a fost o consultare, un dialog real inainte de adoptarea OUG si ar dori ca pe viitor, si sunt de parere ca asa ar trebui facut si pe viitor, o adevarata consultare. Sigur ca la nivelul Guvernului, iar aici nu e niciun fel de critica, au existat anumite considerente pentru care aceste masuri au fost adoptate prin OUG. Dupa cum stiti, OUG e in dezbatere, a fost azi la comisia de buget finante si comisia economica, pentru ca altfel maine ajunge la termenul de 45 de zile de adoptare tacita, urmand sa ajunga la Camera Deputatilor. O sa astept concluziile colegilor mei senatori de la cele doua comisii sa vedem daca au fost depuse amendamente, ce amendamente au fost depuse pentru a face anumite ajustari, reglajul fin. Dar ce va pot spune e ca OUG nu va fi abrogata sub nicio forma, pentru ca am vazut tot felul de comentarii si sugestii cum ca Ordonanta ar putea sa fie abrogata. Nu va fi abrogata, dar anumite modificari sigur ca se pot face daca din aceste discutii si consultari, pe baza unor analize, rezulta solutii mai bune.
Urmeaza sa am o intalnire cu conducerea grupului Renault Dacia acum.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata