parlamentare sus
achitei top

Calaraseanul de 100 de ani : O viată cat un centenar

0 816

S-a născut când s-a sfârşit Primul Război Mondial, a trăit în România Mare, a luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial iar acum aşteaptă să sărbătorească România la 100 de ani. Pe scurt aceasta este viaţa celui născut în 1918, odată cu România. În anul Centenar al Marii Unirii, la Călăraşi, veteranul de război, Carvaschi Dumitru, a împlinit pe 8 septembrie, în zi de mare sărbătoare, 100 de ani. De zece ani a rămas văduv dar alături de copii săi îşi vede de traiul zilnic.Cu lacrimi în ochi, botoşăneanul a povestit momentele grele din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, dar mai ales călătoria de 14 zile cu trenul, până în Munţii Ural, în Rusia, unde a petrecut patru ani grei în lagăr.

psd parl jos

„A fost greu în război, în lagăr, unde am stat patru ani, dar acum sunt bine. Am muncit şi la mină şi la pădure. A fost greu. Am patru copii şi nepoţi nu mai ştiu… Băiatu şi fata stau cu mine. Acum pe lângă casă mă ocup de păsări, de flori. Astă primăvară am fost la vie, cu scăunelul şi am curăţat”, a spus Dumitru Carvaschi. Alături de el e fiica sa :„Sunt foarte mândră. Tata este pentru noi comoară. Ne ajută, chiar dacă are 100 de ani. Eu stau lângă el, îl îngrijesc până la ultima sa clipă. Nu ia medicamente, nu a fost în spital internat niciodată. De muncit a muncit foarte mult pentru noi”.
În semn de respect şi preţuire în luna mai acesta a primit din partea Primăriei şi Consiliului Local Călăraşi prin intemediul Elenei Vrajotis, primaru comunei o flori, un cadou şi o diplomă în semn de înaltă cinste şi recunoştinţă pentru împlinirea, în anul centenarului Marii Uniri, a celor 100 ani de viaţă. „Deşi a fost sărbătorit anticipat de către autorităţile locale domnul Carvaschi Dumitr din satul Pleşani a împlinit astăzi (N.R. sâmbătă)fumoasa vârstă de 100 de ani şi este în plină viaţă. Ţinem să-i mulţumim încă odată pentru toate eforturile făcute în sprijinul familiei sale şi îi urăm sănătate, prosperitate, viaţă lungă şi frumoasă, alături de cei dragi”, a precizat Elena Vrajotis, primarul localităţii Călăraşi.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata