Cadrele didactice botoșănene ameninţă cu greva, dacă nu îşi primesc salariile mărite

0 158

Cadrele didactice botoșănene decid dacă fac grevă. Liviu Axinte, liderul Ligii Sindicatelor din Învățământ(LSI) a declarat că până mâine în unitățile școlare are loc un referendum pentru declanșarea grevei generale.

Variantele de protest propuse în sondajul realizat de federațiile sindicale din învățământ sunt ”prorogarea” cu o săptămână a începerii școlii, astfel încât cursurile să înceapă pe 10 ianuarie 2022, ”prorogarea” încheierii situației școlare pe semestrul I sau declanșarea grevei generale începând cu 10 ianuarie 2022.

Protestele constau în amânarea reluării cursurilor. Nu vrem să venim la şcoală pe 3 ianuarie 2022. Vrem să revenim la şcoală pe 10 ianuarie, dar vom refuza încheierea situaţiilor şcolare. Facem orele, dar nu închidem nicio situaţie şcolară. După aceea, urmează grevă de avertisment şi grevă generală. Vom vedea ce vor decide colegii. Noi i-am atenţionat să semneze responsabil şi dacă au semnat pentru o formă de protest, atunci când aceasta va fi organizată, să participe, să fim solidari”, a declarat Liviu Axinte.

Acesta a precizat că principala nemulțumire rămâne nivelul salariilor din educație și modul de aplicare a legii salarizării funcționarilor plătiţi din fondurile publice. „S-a stabilit că salariile din învăţământ se majorează cu un sfert din jumătatea neacordată. Era o  diferenţă între decembrie 2018 şi 2022, cum era perspectiva aplicării Legii 153 şi atunci, un sfert din acea diferenţă s-a dat la 1 ianuarie 2019, încă un sfert la 1 ianuarie 2020 şi a rămas jumătate din diferenţă. Ori, acum, noi ar urma să primim doar o majorare de 3,7 – 3,8%”, a spus Liviu Axinte. Mai mult de atât majorarea nu va fi aplicată și personalul nedidactic. „Nu este în regulă ca aceşti colegi să nu primească niciun leu de doi ani”, a precizat liderul LSI.

Luni cadrele didactice au pichetat sediul Guvernului, ca măsură de protest împotriva măririi salariale de doar 4%, care ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2022, în loc de 16%, cât le-a fost promis. Reacțiile vin după ce Guvernul a aprobat creșterea de la 1 ianuarie 2022 a salariilor din domeniu cu 1/4 din diferența între grila prevăzută de Legea 153 și salariul din prezent. Profesorii ar fi trebuit să primească o majorare de 16% a salariilor de bază, în medie, pentru a ajunge la sumele din grila de salarizare prevăzută de Legea 153/2017. Această majorare ar fi trebuit să fie acordată încă din 2020, dar a fost amânată de Guvernele Orban și Cîțu, fiind acum din nou amânată parțial de Guvernul Ciucă.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata