Bursele elevilor vor fi plătite obligatoriu pe data de 15 a lunii următoare

0 267

Bursele elevilor vor fi plătite obligatoriu pe data de 15 a lunii următoare.

Prin hotărâre de Guvern se va stabili ca termenul de plată a burselor să fie data de 15 a lunii următoare lunii pentru care se plătește bursă”, a anunțat secretarul de stat în Ministerul Educației, Florian Lixandru, la Canal 33. Amintim că Edupedu.ro a scris săptămâna trecută că sunt prevăzute noi modificări în privința criteriilor de acordare pentru bursele elevilor.

„Practic, așa cum se plătesc salariile, așa se plătesc și bursele. Pe data de 15 a fiecărei luni, unitatea de învățământ este obligată să plătească bursele elevilor pentru luna încheiată”, a spus acesta. Astfel, nu vor mai fi probleme referitoare la plata întârziată a burselor, după cum a menționat acesta.

 

 

Conform secretarului de stat, elevii vor beneficia de bursă „încă din prima zi de școală”: „Pentru elevii de clasa a V-a și pentru elevii de clasa a IX-a, bursele de merit, respectiv bursele de studiu se acordau după primul semestru. Acum, elevii din învățământul gimnazial și elevii din învățământul liceal vor beneficia de bursă de studiu și bursa socială încă din prima zi de școală”.

Elevii de clasa a V-a vor putea să ia bursă în funcție de calificativele de ‘bine’ și ‘foarte bine’ din clasa a IV-a, potrivit lui Florian Lixandru: „Pe baza calificativelor primite în clasa a patra, pot beneficia de burse de studiu și burse sociale elevii care au obținut calificative de bine și foarte bine pe parcursul clasei a IV-a. Iar în ceea ce privește elevii de clasa a IX-a, bursa de studiu, bursa de merit și bursa socială se vor acorda pe baza mediei de admitere în liceu, conform acestui ordin care stabilește criteriile de acordare a burselor sociale”.

Declarația integrală a secretarului de stat:

Florian Lixandru: „În ceea ce privește acordarea burselor, ca element de noutate, săptămâna aceasta a fost aprobat ordinul de ministru cu privire la criteriile de acordare a burselor școlare. Pentru elevii de clasa a V-a și pentru elevii de clasa a IX-a, bursele de merit, respectiv bursele de studiu se acordau după primul semestru. Acum, elevii din învățământul gimnazial și elevii din învățământul liceal vor beneficia de bursă de studiu și bursa socială încă din prima zi de școală. Deci, elevii din gimnaziu care vin din învățământul primar vor putea primi bursă socială și bursa de studiu încă din prima zi a semestrului întâi. Pe baza calificativelor primite în clasa a IV-a, pot beneficia de burse de studiu și burse sociale elevii care au obținut calificative de bine și foarte bine pe parcursul clasei a IV-a. Iar în ceea ce privește elevii de clasa a IX-a, bursa de studiu, bursa de merit și bursa socială se vor acorda pe baza mediei de admitere în liceu, conform acestui ordin care stabilește criteriile de acordare a burselor sociale.

Totodată, prin hotărârea de guvern care va fi aprobată în ceea ce privește cuantumul burselor se va stabili și data de plată a burselor pentru a nu mai avea probleme, cum s-a întâmplat în anumite județe, în anumite orașe unde plata burselor s-a făcut foarte târziu. Prin hotărâre de Guvern se va stabili ca termenul de plată a burselor să fie data de 15 a lunii următoare lunii pentru care se plătește bursă. Practic, așa cum se plătesc salariile, așa se plătesc și bursele. Pe data de 15 a fiecărei luni, unitatea de învățământ este obligată să plătească bursele elevilor pentru luna încheiată”.

 

 

 

 

 

 

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata