Botosani,capitala cultural europeana de Zilele Eminescu – FOTO –

0 485

În această perioadă a anului Botoșani devine capitala culturală europeană. Zilele Mihai Eminescu sunt sărbătorite la Botoșani alături de poeți din toată țara dar și de peste hotare.

În fiecare an, pe data de 15 ianuarie, Mihai Eminescu, „Luceafărul poeziei românești” ajunge la inimile celor care îl omagiază. Anul acesta se împlinesc 170 de ani de la nașterea celui mai mare poet român.

 

Aleşii locali s-au întâlnit dimineață în şedinţă festivă de Ziua Culturii Naţionale. La ședință au fost prezenţi parlamentarii Doina Federovici, Marius Budăi, Costel Lupaşcu, Tamara Ciofu, Mihaela Huncă. . Consilierii au aprobat acordarea titlului de Cetăţean de Onoare al Municipiului Botoşani laureatului Premiului Naţional de Poezie “Mihai Eminescu” pentru anul 2019. Fundația Culturală Hyperion – Caiete Botoșănene a finalizat lista cu cei 7 poeții nominalizați pentru Premiul Național de Poezie Mihai Eminescu, pentru anul 2019

Vasile Dan

Nichita Danilov

Marian Drăghici

Ovidiu Genaru

Ioan Moldovan

Ioan Es. Pop

Matei Vişniec

Cassian Maria Spiridon

Lucian Vasiliu

65.000 de lei este suma de bani alocată din bugetul local şi aprobată de aleşii locali pentru organizarea acestui eveniment pe 15 ianuarie. Laureatul Premiu Național de Poezie „Mihai Eminescu” pentru Opera Omnia, acordat la Botoșani va primi de 35.000 de lei dar și titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Botoşani.

Poetul Gellu Dorian, președintele Fundației Culturale “Hyperion-C.B.” i-a prezentat pe musafirii prezenți zilele acestea la Botoșani. După ședința festivă de Consiliu Local, autoritățile și oamenii de cultură au depus jerbe de flori la bustul poetului Mihai Eminescu din fața Teatrului care îi poartă numele și care, din păcate, și anul acesta este un șantier. După depunerea de coroane a urmat un Te Deum la Biserica Uspenia.

Gala de decernare a Premiului Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” – Opera Omnia, ediţia a XXIX-a, are loc în această seară de la ora 17, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor Botoşani, avându-l într-un recital extraordinar pe artistul Harry Tavitian. Organizatorii galei sunt: Primăria Municipiului Botoşani, Consiliul Local Botoşani, Teatrul „Mihai Eminescu” Botoşani şi Fundaţia Culturală „Hyperion-caiete botoşănene” Botoşani.

 

 

 

 

 

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata