Botosani, capitala cultural europeana de Zilele Eminescu – FOTO –

0 587

În această perioadă a anului Botoșani devine capitala culturală europeană. Zilele Mihai Eminescu sunt sărbătorite la Botoșani alături de poeți din toată țara dar și de peste hotare.
În fiecare an, pe data de 15 ianuarie, Mihai Eminescu, „Luceafărul poeziei românești” ajunge la inimile celor care îl omagiază. Anul acesta se împlinesc 168 de ani de la nașterea celui mai mare poet român.

Aleşii locali s-au întâlnit dimineață în şedinţă festivă de Ziua Culturii Naţionale. Consilierii au aprobat acordarea titlului de Cetăţean de Onoare al Municipiului Botoşani laureatului Premiului Naţional de Poezie “Mihai Eminescu” pentru anul 2017. Şapte poeţi sunt nominalizaţi în acest an la Premiul Naţional de Poezie-Opera Omnia : Nichita Danilov, Ovidiu Genaru, Nora Iuga, Ioan Moldovan, Aurel Pantea, Marta Petreuşi Liviu Ioan Stoiciu.
Poetul Gellu Dorian, președintele Fundației Culturale „Hyperion-C.B.” i-a prezentat pe musafirii prezenți zilele acestea la Botoșani.
„Zilele Eminescu se află la ediția 49, la anul vom avea jubileul acestui eveniment important dedicat memoriei poetului Mihai Eminescu. Sunt prezenți foști laureați ai Premiului Național de Poezie și foarte mulți invitați de la instituții de cultură, reviste din țară, dar și de peste hotare, care au ținut să fie vină la această activitate foarte importantă susținută de Primăria Municipiului Botoșani, Consiliul Județean, Consiliul Local, Fundația Culturală Hyperion”, a spus poetul Gelu Dorian.
Anul acesta nu a putut fi prezent la Botoșani președintele juriului Premiului Național de Peozie, academicianul Nicoale Manolescu, locul acestuia fiind ținut de către criticul literar Daniel Cristea Enache.
„Vreau să urăm din suflet tuturor invitaților noștri un bun venit la Botoșani, să îi aplaudăm. Întotdeauna 15 ianuarie, pentru Consiliul Local Botoșani, a fost o zi extraordinar de importantă, astăzi este Ziua Culturii Naționale și mă bucur că nu trebuie să depunem nu știu ce proiecte pompoase, să ne evalueze nu știu ce juriu mare, Botoșaniul devine măcar pentru o zi Capitala Culturală a României, și cred că lucrul acesta se datorează numai și numai lui Eminescu. Sper ca cea mai friguroasă zi din anul acesta să fie înlocuită de căldura din sufletele noastre, ale botoșănenilor, care în fiecare an vă așteaptă cu drag la aceste manifestări”, a spus Cătălin Flutur, primarul municipiului Botoșani.
După ședința festivă de Consiliu Local, autoritățile și oamenii de cultură au depus jerbe de flori la bustul poetului Mihai Eminescu din fața Teatrului care îi poartă numele și care, din păcate, și anul acesta este un șantier. După depunerea de coroane a urmat un Te Deum la Biserica Uspenia.
Gala de decernare a premiului are loc de la ora 17, în sala de spectacole a Teatrului „Mihai Eminescu” Botoşani de la Casa de Cultură a Tineretului Botoşani. 35.000 de lei va fi valoarea Premiului Naţional de Poezie.

În cadrul Galei de decernare a Premiului Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” pe anul 2017, Nicu Alifantis va susţine un recital extraordinar cu spectacolul Madam Mon Amour. Evenimentul este organizat de Primăria Municipiului Botoşani şi Fundaţia Culturală „Hyperion-c.b.” Botoşani.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata