Botosanenii vor plati anul viitor taxe si impozite locale majorate
Botoşănenii vor plăti anul viitor taxe şi impozite locale majorate. Primarul Cătălin Flutur susţine că aceste creşteri sunt o urmare a măsurilor fiscale luate de Guvern. În urma calculelor făcut se va propune o majorare a taxelor şi impozitelor locale, din anul 2018, cu 18%. Decizia finală va aparţine consilierilor locali. .
„Este una dintre cele mai mari provocări pe care eu personal, ca om de administraţie, am trăit-o, şi eu, şi colegii mei din primărie care se ocupă de buget. Încercăm să găsim soluţii de salvare, să putem funcţiona măcar în cursul anului viitor şi, de ce nu, acelaşi lucru ar trebui să ne gândim şi pe anii 2019, 2020. Într-o perioadă destul de încărcată cu veşti pentru unii bune, pentru unii proaste, nouă ne este foarte greu de a gândi un buget pe 2018, pentru că nu este o predictibilitate pe buget. Bugetul local se constituie din două mari surse, taxele şi impozitele locale, şi cotele care ne revin nouă de la bugetul de stat din impozitul pe venitul global. În ultima vreme sunt multe discuţii, daca IVG-ul care era partea cea mai importantă, era de 16% care se lua din fiecare salariu în parte, s-a redus la 10%. Am făcut nişte calcule în timp cu colegii de la Asociaţia Municipiilor şi sunt pierderi extraordinar de mari, în cel mai bun caz pierdem 40% din aceste venituri”, a declarat primarul Cătălin Flutur.
Valoarea actuală a taxelor este din 2013, când majorarea a fost de 16% comparativ cu 2012. Edilul susţine că majorarea de 18% acoperă undeva la 30% din necesar.
„Am încercat şi am făcut tot felul de simulări pe taxele şi impozitele locale de la varianta actuală şi mergând până la limita maximă permisă de lege a acestor taxe şi impozite şi într-o discuţie cu domnii consilieri le-am prezentat o formulă nici măcar de mijloc, ci din partea a doua a clasamentului, o formulă de a stabili taxele şi impozitele pe 2018 care nu ne acoperă nici măcar la jumătate nevoile pe care le avem, dar am încercat să ţinem cont şi de situaţia concretă din teren, a cetăţenilor care au o situaţie materială mult mai precară decât cetăţeni din alte oraşe şi municipii din România. Propunerea prezentată, care va fi sau nu adoptată de Consiliul Local, în urma unei dezbateri publice, este să facem o creştere a taxelor şi impozitelor locale cu 18 procente. Această creştere nu ne permite mai nimic, este undeva la 30% din nevoile noastre”, a precizat Cătălin Flutur.