Botoșănenii riscă amenzi între 5.000 și 10.000 de lei.Dezinteres pentru înscrierea în registrul electronic.

1 391

Botoșănenii care deţin fose septice şi nu le-au declarat până pe 31 octombrie riscă amenzi uriaşe: între 5.000 şi 10.000 de lei.

Conform hotărârii de Guvern nr. 714, toţi proprietarii de fosă septică, persoane fizice şi juridice, au obligaţia de a se înscrie în Registrul de Evidenţă a Sistemelor Individuale Adecvate pentru Colectarea şi Epurarea Apelor Uzate. Legea a intrat în vigoare în luna mai a acestui an, iar data limită a fost până pe 31 octombrie 2022.

Astfel, cei care deţin o fosă septică au trebuit să facă acest lucru în termen de maxim 120 de zile de la conectarea locuinţei la sistemul de colectare şi/sau epurare a apelor uzate. În cazul în care fosa septică exista cu mult înainte ca legea să intre în vigoare, atunci românii au avut la dispoziţie 180 de zile pentru a se înscrie în registrul electronic, dată care se calculează de la momentul intrării legii în vigoare. Acest termen a expirat la finalul lunii trecute.

simio cosma

La nivelul municipiului Botoșani doar 50 de persoane s-au înscris în acest registru electronic. Cei care nu au declarat la primărie fosa sunt acum pasibili de amendă.

În cazul în care cetăţenii nu declară fosele septice aceştia riscă penalizări. În baza hotărârii de Guvern menţionate, fosele septice vor fi verificate de Garda Naţională de Mediu, pe baza unei planificări anuale. La controale vor fi prezenţi şi reprezentanţi ai unităţilor administrativ-teritoriale. În cazul în care se vor depista persoane fizice sau juridice care deţin şi utilizează fosă septică, însă nu s-au înscris în registrul de evidenţă, Garda de Mediu va putea aplica amenzi cu valori cuprinse între 5 şi 10 mii de lei.

„Sunt foarte multe fose septice care nu respectă standardele minime de epurare a apelor uzate. Sunt foarte multe situaţii când este aproape imposibil de urmărit cine face finalizarea şi unde ajunge apa uzată”, a spus Tanczos Barna, ministrul Mediului.

Primăriile care nu întocmesc acest registru riscă, de asemenea, amenzi de la 10.000 de lei la 15.000 de lei.

1 Comentariu
  1. Cojocaru Petru Spune

    Nu zic ca este rau ! Dar e bine si dupa 30 de ani de „tranzitie” sa aflam ca nu noi toti poluam mediu, doar bogatanii cu fosa, ca cel cu WC-ul in fundul curtii e doar un vant de primavara !

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata