Botoșănenii aleg azi viitorii parlamentari

0 89

Botoșănenii aleg azi viitorii parlamentari. La nivelul județului sunt nouă locuri în Parlament – şase de deputaţi şi trei de senatori – numărul de mandate din fiecare judeţ fiind stabilit în funcţie de populaţie. La urne sunt aşteptaţi 368.912 de alegători de pe liste permanente, care au fost arondaţi la 427 de secţii de votare înfiinţate în judeţ. Procesul de vor începe la ora 7:00 și se va încheia la ora 21:00. Și azi ca și alegerile locale din 27 septembrie procedura de vot este una specială, adaptată pandemiei.Pentru a afla la ce secţie de votare sunteţi arondat, accesaţi registrulelectoral.ro şi introduceţi datele personale. 

La fel ca în cazul alegerilor locale, în secţiile de votare vor fi respectate reguli antiepidemice pentru siguranţa populaţiei. Astfel, în toate unităţile în care se desfăşoară procesul de votare pentru alegerile parlamentare vor exista recipiente cu dezinfectant pentru mâini, iar purtarea măştii de protecţie va fi obligatorie.

  • purtarea măştii de protecţie, pentru a acoperi nasul şi gura
  • distanţare fizică de cel puţin 1 metru între participanţii la procesul electoral
  • dezinfecţia periodică a mâinilor, cât şi după fiecare contact direct cu alte persoane
  • dezinfecţia sediilor secţiilor de votare, potrivit reglementărilor în vigoare

Potrivit unei decizii adoptate de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, la intrarea în secţia de vot va fi verificată temperatura corporală a fiecărei persoane. Înăuntru, se va menţine o distanţă adecvată, iar timpul petrecut în secţia de vorate trebuie să fie cât mai mic.

Cu excepţia situaţiilor speciale, fiecare alegător va fi „instruit să poziţioneze actul de identitate sau documentul de identitate în suportul terminalului informatic, pentru preluarea datelor de identificare în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV).” Dacă operatorul de calculator va fi nevoit să realizeze procedura în locul alegătorului, acesta se va dezinfecta imediat sau va schimba mănuşile.

Deşi purtarea măştii este obligatorie, pentru identificarea votantului se va face o excepţie pentru câteva momente. Astfel, fiecare alegător va îndepărta masca pentru a-şi confirma identitatea, „la o distanţă de minimum 1,5 m faţă de operatorul de calculator şi membrii biroului electoral al secţiei de votare, iar după identificare, alegătorul îşi va repoziţiona masca acoperind nasul şi gura”.

Instrumentele de scris şi ştampilele utilizate în timpul procesului de votare vor fi poziţionate la îndemâna alegătorilor, pentru a evita contactul direct cu membrii biroului electoral al secţiei de votare.

După ce a votat, alegătorul îşi va aplica singur, cu ajutorul membrilor biroului electoral al secţiei de votare, timbrul autocolant ori ştampila cu menţiunea „Votat” pe actul de identitate sau documentul utilizat pentru a-şi exercita dreptul constituţional.

 

 

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata