Biserica din municipiul Botosani la un pas de prabusire

0 1.473

Una dintre cele mai frumoase biserici din România este la un pas de prăbuşire. Este un lăcaş de cult armenesc cu o vechime de peste 500 de ani şi care-şi împleteşte existenţa cu istoria medievală a Moldovei. Deocamdată soarta bisericii nu reprezintă prea mare interes pentru autorităţi.

În municipiul Botoşani, pe vechea uliţă armeană, se află una dintre cele mai frumoase biserici ortodoxe din România. Are hramul Sfânta Treime şi se află în administrarea comunităţii armene din Botoşani. De altfel a şi fost ridicată de armeni, pe atunci în număr mare la Botoşani, în urmă cu 500 de ani. 

Biserica impresionează prin dimensiunile sale monumentale, dar şi prin frumuseţea arhitectonică. Totodată în curtea acesteia se află numeroase monumente funerare foarte vechi aparţinând comunităţii armene şi care scriu o pagină din istoria socială, culturală şi economică a Moldovei medievale.
Din păcate, frumoasa biserică armeană, Sfânta Treime, se află la un pas de prăbuşire. Biserica nu a fost niciodată reabilitată, iar structura sa de rezistenţă a fost afectată, existând riscul colapsului. Cu toate eforturile comunităţii armene de a sensibiliza autorităţile, deocamdată nu s-au luat măsuri concrete pentru salvarea acesteia.
Fost centru cultural şi religios al Moldovei medievale
Istoria comunităţii armeneşti din Botoşani se împleteşte cu însăşi istoria Moldovei. Armenii, conform unor opinii avizate, ar fi ajuns pe teritoriul de astăzi al Moldovei, în special în partea sa de nord, cu mult înainte de întemeierea principatului medieval. Au fost negustori foarte pricepuţi care au preferat zona Botoşaniului fiindcă pe aici trecea drumul comercial care lega porturile de la Dunăre şi Marea Neagră de ţărmurile Mării Baltice şi mai apoi oraşele comerciale poloneze. Se spune că armenii alături de români au fondat târgul Botoşanilor, una dintre cele mai prospere aşezări comerciale de pe teritoriul Moldovei medievale.
De numele armenilor se leagă amenjarea primului târg de vite, a primului han şi a unor pieţe importante. Vechimea lor pe aceste locuri este atestată în special de lăcaşurile de cult, dar şi de monumentele funerare. Prima biserică armenească din Botoşani, ”Sfânta Maria”, a fost ridicată în anul 1350. Anterior se spune că pe locul ei a fost o biserică de lemn, mult mai veche. Mai apoi, în secolul al XVI lea, a fost ridicată un alt edificiu de cult. Era vorba despre una dintre puţinele mănăstirii armeneşti din Europa. Purta hramul ”Sfântul Axente” şi a fost ridicată în anul 1560.
Bogaţii negustori armeni ai Botoşaniului, una dintre cele mai vechi comunităţi armeneşti din Europa, au angajat meşteri inclusiv din Constantinopol pentru ridicarea mănăstirii şi totodată au dotat-o cu toate cele necesare. Era un adevărat centru cultural al întregii regiuni şi una dintre cele mai importante centre religioase din zonă. După un secol, biserica din centrul mănăstirii a fost reconcepută rezultând un superb monument ecleziastic armenesc.
Sursa : adevărul. ro

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata