Aldet

Biserica din Coștiugeni a îmbrăcat haine de sărbătoare

0 164

Biserica din satul Coștiugeni a îmbrăcat duminică haine de sărbătoare. Biserica parohiei Coștiugeni „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din comuna Albeşti  a fost duminică resfințită. Slujba de târnosire, precum și Sfânta Liturghie au fost săvârșite de către Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașiului.

Au fost alături de preotul paroh Teodor Cenușă  preoți din zonă, precum și numeroși credincioși care au avut și posibilitatea de trece și de a se închina în Sfântul Altar. Preotul paroh Teodor Cenușă a primit rangul onorific bisericesc de iconom stavrofor. Alături a fost și soția părintelui Iustina Irimia-Cenușă, una dintre Fetele din Botoșani.  Familia Teodor și Iustina Cenușă este una implicată în campanii sociale, alături de membrii comunității și de cei care au nevoie de sprijin. 

După ani de osteneală, sărbătoarea sfințirii a sosit. Enoriașii, câțiva înveșmântați în straiele minunate ale bătrânilor, adunați în jurul sfântului locaș, purtând pe chipuri emoţia, truda jertfelnică şi mulţumirea lucrului împlinit, şi-au unit rugăciunile întru bucuria împărtășirii aceluiași Duh Sfânt, Ce va coborî să sfințească dragostea și jertfa lor. După punerea sigiliului arhieresc şi înveşmântarea Sfintei Mese, a urmat sfinţirea bisericii în interior, tot cu apă sfinţită şi cu Sfântul şi Marele Mir. Cei prezenţi au fost stropiţi şi binecuvântaţi cu aghiasma în care s-au turnat multe aromate, simbol al bunei miresme a harului Duhului Sfânt, în timp ce corul de teologi a intonat cântarea: „Această casă Tatăl a zidit-o; această casă Fiul a întărit-o; această casă Duhul Sfânt a înnoit-o, a luminat-o şi a sfinţit sufletele noastre”.După ce toate ale sfințirii s-au încheiat în bună rânduială, soborul s-a îndreptat spre altarul special amenajat în curtea bisericii, unde sărbătoarea a continuat cu săvârşirea Dumnezeieştii Liturghii arhiereşti. La finele ei, Preasfinţitul Calinic a adresat poporului credincios cuvânt de învățătură și binecuvântare, felicitându-l pentru realizările înfăptuite sub îndrumarea parohului, părintele Teodor Cenușă. Au mai vorbit Arhimandritul Hrisostom Rădășanu, părintele protopop Lucian Leonte, fiu al satului, precum și primarul comunei Albești, domnul Mihai Amarandei.

 

Un moment deosebit a fost cel în care Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul, ca delegat al Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a acordat distincții de vrednicie din partea chiriarhului atât actualului paroh, cât și părintelui Adrian Cojocaru, fostul paroh al coștiugenilor, hirotesindu-i pe amândoi iconomi stavrofori. De asemenea, au primit diplome de vrednicie și câțiva dintre enoriașii și binefăcătorii parohiei, implicaţi mai mult în săvârșirea lucrărilor de pictură și dotare cu mobilier nou a sfântului locaș. Printre cei evidențiați s-a aflat și soția părintelui Cenușă, Iustina Irimia Cenușă, o neobosită promotoare și interpretă a cântului popular românesc.

La finalul slujbei a vorbit părintele Teodor Cenușă, aducând slavă lui Dumnezeu fiindcă a rânduit o așa frumoasă sărbătoare trăită alături de enoriașii săi, mulțumind Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, care i-a încredințat această însuflețitoare misiune, tuturor credincioșilor din parohie pentru implicare și dragostea arătată față de „pridvorul Cerului” din Coștiugeni, iar Preasfințitului Părinte Calinic pentru lumina și binecuvântarea aduse nu doar peste zidirile înnoite, ci şi peste biserica cea vie, poporul credincios prezent.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata