parlamentare sus
achitei top

Bani de la CNI pentru lucrări de reabilitare la o Biserica din judet

0 1.263

Compania Națională de investiții finanțează lucrările de reabilitare, consolidare si extindere cu anexe necesare a Bisericii cu hramul „Sfântul Nicolae” din comuna Hlipiceni, procedura de licitație fiind in plina desfășurare.

psd parl jos

Lucrările au o valoare alocată de 1,72 milioane lei, și se vor desfășura timp de 12 luni din care două luni sunt pentru proiectare si zece pentru execuție. Reconstruirea bisericii constă în realizarea bolților din beton armat-replică după forma existentă, construire turlă centrală reconfigurată conform proiect, realizare şarpantă din lemn cu învelitoare din tabla zincată.

Biserica parohială este situate în mijlocul satului și este construită din piatră și cărămidă între anii 1912-1920, pe temelia unei vechi biserici. După inscripția de pe peretele vestic al naosului, facută de fostul paroh preotul Lazăr Vasiliu în 1920 din informațiile culese de la bătrâni, biserica ar fi fost zidită prin anul 1800 de către Vornicul Alexandru Săndulache Sturza și soția sa Ecaterina cu fiul lor Constantin. Inscripții sau documente care să ateste acest lucru nu există, dar pe diferite cărți sau găsit însemnări care arată ca acestea au fost dăruite bisericii din Hlipiceni de Sandu Sturza la 12 martie 1816. De asemenea pe un clopot este gravat anul 1817, lucru ce dovedește că biserica exista la această dată.

 Lăcașul de cult este în formă de cruce și are 4 încăperi: altar, naos, pronaos și pridvor. Clopotnița, care face parte din corpul bisericii, a fost reparată în anul 1949. Exteriorul bisericii a fost si acesta reparat în anul 1961. Pictura interioară a fost executată de N. Popovici și I. Beringhi în același an.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata