Azi: Sfânta Maria Mică, cea mai mare sărbătoare a toamnei

0 1.557

Nasterea Maicii Domnului este praznuita de catre Biserica Ortodoxa la data de 8 septembrie a fiecarui an. Aceasta sarbatoare este cunoscuta in popor si sub numele de Sfanta Maria Mica. Tot la aceeasi data sarbatoreste si Biserica Catolica Nasterea Maicii Domnului.

In ciuda faptului ca in Noul Testament nu este relatat aest eveniment, Nasterea Maicii Domnului apare in Protoevanghelia lui Iacov, carte scrisa in anul 145 si unde se relateaza originea si copilaria Fecioarei Maria. Conform Protoevangheliei lui Iacov, Maria era de descendenta imparateasca si preoteasca: tatal ei Ioachim era urmas al regelui David, pe cand mama ei, Ana era fiica preotului Matthan.

De asemenea, Nasterea Maicii Domnului reprezinta prima mare sarbatoare a unui nou an calendaricesc, avand in vedere ca acesta incepe cu data de 1 septembrie.În ziua de Sfânta Maria Mică se fac pelerinaje la mănăstiri şi se duc la biserică fructe, pâine şi lumânări, pentru a fi sfinţite.
Se mai spune că rugăciunile adresate Maicii Domnului de către persoanele care-și doresc un copil sunt mai ascultate ca oricând. Din această zi, potrivit tradiției populare, toamna își intră în drepturi. 8 septembrie este ziua în care plantele nu mai sunt bune de leac şi îşi pierd puterile tămăduitoare.De acum încolo, frigul si ploile se pot instala oricând, pământul își cere dreptul, iar lucrările de toamnă trebuie neapărat sa fie întreprinse. Insectele văzduhului si ale pământului încep sa se refugieze din calea frigului. Totodată, rândunelele își încep pelerinajul spre meleaguri de iernat, plecarea lor fiind considerată în tradiția populară un indiciu al timpului propice începerii muncilor agricole de toamnă.

simio cosma

Pentru un mai mare efect tămăduitor, este ideal ca adunarea şi colectarea plantelor medicinale să aibă loc până în sărbătoarea Sfintei Marii Mici. Oficial, după data de 8 septembrie, se dă totodată startul culesului viilor si al strângerii roadelor de orice fel. Culegerea fructelor şi a legumelor de toamnă este un prilej de bucurie şi de mândrie dacă există belșug. În multe zone ale ţării se organizează târguri şi iarmaroace, însoțite de voie bună, de cântări şi petreceri câmpenești şi de precupeți isteți, iscusiți în arta negustoritului.

Tradiţii şi superstiţii. Ce să nu faci pe 8 septembrie, sub nicio formă

Ca orice sărbătoare care trebuia ținuta si sfințita prin încetarea oricăror treburi gospodărești, în ziua de 8 septembrie sunt interzise activitățile domestice importante. Ziua care preceda aceasta sărbătoare si cea care urmează sărbătorii, adică zilele de 7 si 9 septembrie, sunt considerate la rândul lor “zile sacre”, în tradiția populară fiind cunoscute sub denumirea de “cercurile Sfintei Marii”. Femeile care vor sa nască ușor trebuie sa se roage Fecioarei Marii si Sfinților Ioachim si Ana pentru “dezlegarea pântecelui.” Şi aceste zile lucrul in gospodărie sau preparatul bucatelor sunt interzise sau in caz contrar vei abate asupra ta si asupra copiilor tai mania divina.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata