Azi incepe Postul Pastelui

0 1.181

Anul acesta, Postul Sfintelor Paști începe în 15 martie, iar Paștele va fi sărbătorit în 2 mai potrivit calendarului ortodox.

Postul Pastelui are loc inaintea Invierii Mantuitorului nostru Iisus Hristos si este cel mai lung si mai aspru dintre toate cele patru posturi importante. Oamenii mai numesc acest post si Postul Mare. Postul Mare dureaza patruzeci de zile, la care se adauga saptamana Patimilor.

Calcularea datei la care creștinii sărbătoresc Paștele ține două fenomene naturale, unul cu dată fixă – echinocțiul de primăvară, iar altul cu data schimbătoare – luna plină. Aceasta din urmă face ca data Paștelui să varieze în fiecare an.

În plus, utilizarea a două calendare diferite explică decalajul acestei sărbători la catolici și ortodocși. Biserica Catolică se raportează la echinocțiul de primăvară după calendarul gregorian, în timp ce Biserica Ortodoxă calculează același eveniment astronomic după calendarul iulian, pe stil vechi. Postul paştelui ortodox durează anul acesta 7 sătămâni şi are două zile de dezlegare, Buna Vestire care este 25 martie şi 25 aprilie când se prăznuieşte Intrarea Dumnului în Ierusalim şi începutul patimilor sale.

Ce nu trebuie să faci timp de 40 de zile:

Să nu mănânci carne sau produse din carne. Dacă eşti vegetarian nu înseamnă că ţi post. De aceea vegetarienii dacă vor să ţină post ar fi bine să reunţe la unele vegetale preferate, de exemplu ciupercile şi bananele;

Să nu gândeşti de rău pe alţii, să ne păstrăm mintea la Dumneze prin rugăciune;

Să nu minţi;

Să nu bârfeşti;

Să nu vorbeşti dacă nu ai nimic de spus;

Să nu te enervezi;

Să nu te mândreşti;

Să nu faci rău;

Să nu vorbeşti de rău;

Să nu gândeşti de rău.

 

 

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata