Azi e 9 mai – Ziua Europei este marcată și la Botoșani

0 246

Ziua Europei este celebrată anual, pe 9 mai, pentru a marca pacea și unitatea în toată Europa. Ziua Europei marchează aniversarea unui discurs susținut de ministrul francez de externe, Robert Schuman, în anul 1950. Schuman a avut în vedere o Europă liberă, pacifistă, bazată pe idealurile de cooperare și partajare a resurselor. „Declarația Schuman” este considerată la scară largă a fi baza Uniunii Europene.

Obiectivul creării unei Europe mai unite a dus într-un final la fondarea Comunității Economice Europene, în 1957, care la rândul ei a dus la fondarea Uniunii Europene (UE), în 1993. Unele dintre cele mai importante valori și obiective care stau la baza Uniunii Europene sunt:

 

menținerea păcii și securității la nivel mondial;

promovarea solidarității și respectului reciproc între popoare;

protecția drepturilor omului;

respectarea diversității culturale și lingvistice.

În acest context, Ziua Europei reprezintă o ocazie minunată de a vorbi despre valorile Uniunii Europene, îndemnând la conștientizarea și promovarea lor și în rândul elevilor.

simio cosma

Cum este sărbătorită Ziua Europei?

Ziua Europei se sărbătorește în diferite feluri pe întregul continent. Instituțiile Uniunii Europene sunt încurajate să-și deschidă ușile către public pentru a informa cetățenii despre obiectivele și valorile UE. Astfel, în această zi sunt organizate zile deschise de către Parlamentul European, Comisia Europeană și Comitetul Economic și Social European. În fiecare an, mii de oameni participă la vizite, dezbateri, concerte și alte simpozioane pentru a marca acest eveniment și a crește gradul de conștientizare cu privire la UE.

Ziua Europei este marcată azi și la Instituția Prefectului Botoșani.

Acțiunea dedicată copiilor și tinerilor va începe la ora 11:00, în Sala Nicolae Iorga, din Palatul Administrativ. Aproximativ 60 de elevi de botoșăneni, însoțiți de cadre didactice se vor întâlni și vor împărtăși experiențele dobândite în cadrul proiectelor europene la care au participat.

Au fost invitați să participe elevi și cadre didactice de la Colegiul Național ”A.T. Laurian” Botoșani, Liceul ”Regina Maria” Dorohoi, Colegiul Economic ”Octav Onicescu” Botoșani, Colegiul Național ”Grigore Ghica” Dorohoi și Colegiul Național „Mihai Eminescu” Botoșani.

Pe lângă elevi și profesorii coordonatori, la eveniment vor participa și domnul Bogdan Suruciuc – Inspector Școlar General, domnul Sergiu Balanovici – muzeograf și domnul Radu Căjvăneanu – coordonator Europe Direct Botoşani

.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata