Auxiliarele in scoli : „Ce o sa facem, o sa-i inchidem in puscarie pe profesori?”

0 621

Ministerul Educaţiei a greşit flagrant în momentul în care a interzis folosirea materialelor auxiliare, ameninţând cu sancţiuni penale. Aceasta este opinia lui Liviu Axinte, liderul Ligii Sindicatelor din Învăţământ, care este de părere că o astfel de decizie trebuia să fie luată ori de la sfârşitul anului şcolar trecut ori să intre în vigoare de anul viitor.
„Consider măsura pompieristică. Dacă se avea în vedere reglementarea creditării auxiliarelor ca aspect esenţial în această decizie, lucrul acesta trebuia să fie făcut cel târziu la sfârşitul anului şcolar trecut şi nu în timpul anului. Consider o măsură greșită a ministerului, chiar dacă ea ar pleca de la o premiză corectă, să spunem că se foloseau auxiliare care nu erau acreditate, dar nu trebuia să se facă în timpul aului şcolar sau măcar să privească anul şcolar viitor. Până la urmă decizia de a folosi la clasă un auxiliar sau altul este o decizie a profesorului. Articolul respectiv invocat de minister are mai multe alineate, care prevăd lucruri contradictorii. Din punctul meu de vedere, nu este expus niciunui pericol un profesor care folosește un auxiliar la școală pentru că el are libertatea deplină, conform unui alt alineat al ordinului ministerului, să folosescă ce auxiliar dorește. Și eu pot să folosesc materiale didactice care nu sunt auxiliare. Dacă profesorul consideră că acele materiale sunt utile pentru lecţie, fără să aibă pretenţia că sunt materiale auxiliare, le poate folosi, fără să fie avizate de Minister”, a declarat Liviu Axinte.
Ameninţarea cu sancţiuni penale este o exagerare cu atât mai mult cu cât ordinul Ministerul Educaţiei nu era publicat în Monitorul Oficial.
„Ce o să facem, o să-i închidem în pușcărie pe profesori pentru că au folosit ceva suplimentar, conform conştiinţei lor, dacă acele materiale îi ajută pe elevi în aprofundarea materiei? Eu pot să vin la şcoală şi să folosesc un material ajutător. Nu pot să am un învăţământ de calitate fără astfel de materiale. Manualele sunt în ediţii vechi, nu mai sunt actualizate cu programa, de asta colegii mei folosesc auxiliare. Dacă ministerul începe un război cu editurile, aia e o altă problemă. Ei trebuie să o reglementeze, dar să nu fie afectați copiii”, a completat liderul sindical.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata