Apel pentru salvarea unui biserici unicat din Hiliseu

1 658

Apel pentru salvarea unei biserici unicat ce se află în satul Hilișeu Crișan din comuna Hilișeu. Apelul este făcut de preotul Iulian Barabasa. Biserica jumătate catolică, jumătate ortodoxă din satul botoşănean Hilişeu Crişan este veche de 200 de ani şi are o legendă care a traversat secolele. Lăcaşul de cult  pentru prima dată este menţionat de la Schisma din 1054, uneşte în trupul ei catolicismul şi ortodoxia.  Este o biserică ţărănească de acum mai bine de 200 de ani, ridicată din bârne groase de stejar, peste care a fost decorat cu grijă lemnul. Acoperită cu draniţă şi un frumos pridvor făcut ”din bardă” completează această construcţie ortodoxă după model ucrainian. Un balaur cu două capete, străjuieşete pridvorul alături de cinci rozete, simboluri misterioase, a căror însemnătate sau înţeles nu a fost descifrat nici astăzi. Dincolo de uşile masive de lemn, interiorul bisericii se deschide cu smerenie. Impresionează în lumina diafană, lăsată să intre atât cât trebuie de ferestrele înguste, catapeteasma din lemn de tei. „Un adevărat tezaur national!
Biserica monument ‘Adormirea Maicii Domnului’Hiliseu Crisan!Donam fiecare 1 euro pentru salvarea acestui monument unic? Redistribuiti,va rog!
RO16RNCB0044102157680001BCR”,  este mesajul preotului.

Biserica jumătate ortodoxă, jumătate catolică a început să fie ridicată în anul 1802. Atunci toată ţinuturile de până la Dorohoi aparţineau mari familii boiereşti Curt. Istoricii spun că erau mari proprietari de pământuri, unde cultivau în principal grâul roşu, bogăţia, ţinuturilor Botoşanilor. Centrul stăpânirii boierilor din familia Curt, unde avea şi conacul era satul de astăzi Hilişeu Crişan.
Pisania de deasupra uşii bisericii din lemn arată şi când a fost terminată de boierul Curt : 21 mai 1802. Se spune că biserica a fost ridicată pe ruinele unui schit de călugăriţe. Nu se ştiu multe lucruri despre aceste schit, moştenire rămânând doar numele pădurii, ”Călugăriţa”, care înconjoară biserica.

1 Comentariu
  1. un oarecare Spune

    Aici nu mai sunt patrioti pentru ocrotirea monumentelor chiar si a unei biserici unicat ,pentru catedrala din Paris s-au gasit donatori pentru monumentele noastre nimeni nu vede nimeni nu aude ,find un monument istoric un program de finantare Europeana sau implicare Ministerului cultelor s-ar putea reface si reda circuitului turistic . Am vizitat aceasta biserica chiar e unicata in aceasta tara parca blestemata unde se distrunge tot ce ne aminteste de istoria acelor locuri .

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata