Angajatorii pot reduce cu până la jumătate timpul de lucru în starea de alertă sau de urgență. Lege adoptată de deputați

0 114

Camera Deaputaților, for decizional, a adoptat marți, cu amendamente, Ordonanța de Urgență 132/2020 care prevede măsuri de sprijin pentru salariați și angajatori în contextul pandemiei. Legea permite angajatorului să reducă timpul de lucru cu cel mult 50% din durata prevăzută în contractul individual de muncă, cu reducerea salariului.Proiectul de lege a fost adoptat în unanimitate, cu 220 de voturi.

 

”Angajatorii au posibilitatea reducerii timpului de muncă al salariaţilor cu cel mult 50% din durata zilnică, săptămânală sau lunară, prevăzută în contractul individual de muncă, cu informarea şi consultarea sindicatului, a reprezentanţilor salariaţilor sau a salariaţilor, după caz, anterior comunicării deciziei salariatului”, se arată în textul legii.

 

Măsura poate fi aplicată în starea de alertă, de urgență sau de asediu, precum şi pe o perioadă de până la trei luni de la data încetării ultimei perioade în care a fost instituită starea de urgenţă/alertă/asediu.OUG mai prevede ca, în perioada în care timpul de lucru al salariaților este redus, aceștia beneficiază de o indemnizaţie de 75% din diferenţa dintre salariul de bază brut lunar prevăzut în contractul individual de muncă şi salariul de bază brut lunar aferent orelor de muncă efectiv prestate ca urmare a reducerii timpului de muncă, în completarea drepturilor salariale cuvenite, calculate la timpul efectiv lucrat.

Proiectul de aprobare a Ordonanței va fi trimis Președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

Sursa realitatea.net

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata