Ambasadorul Irlandei in Romania, Derek Feely, a fost in vizita oficiala la Botosani

0 502

Azi a avut loc la Consiliul Judeţean Botoşani, vizita oficială a Excelenţei Sale, Domnul Ambasador al Irlandei în România, Derek Feely, însoţit de domnul Liviu Buzilă, Ataşat comercial în cadrul Ambasadei Irlandei și doamna Raluca Curelea, director Asociația Româno-Irlandeză pentru Afaceri (R.I.B.A.) .
Programul vizitei a inclus, începând cu ora 10:00, o întâlnire cu reprezentanții administrației județene: Costică MacaIeți – președinte al Consiliului Județean și Liviu Constantin Toma -vicepreședinte, fiind urmată de o deplasare la Primăria Botoşani şi Camera de Comert, Industrie şi Agricultură Botoşani.
Discuţiile s-au axat pe facilitarea contactelor între instituţii, autorităţi publice şi agenţi economici din judeţul Botoşani, respectiv Irlanda şi promovarea oportunităţilor de investiţii ale ambelor părţi, oficialii exprimându-şi : „Interesul de a consolida cooperarea între cele două state și de a găsi noi zone de oportunităţi pentru afacerile şi firmele irlandeze”, în vederea dezvoltării unor abordări comune asupra temelor de actualitate la nivelul Uniunii Europene.
Domnul preşedinte Costică Macaleţi a transmis un mesaj clar de susţinere şi deschidere a administraţiei publice botoşănene pentru investiţiile străine pe teritoriul judeţului.
Diplomația şi relaţiile bilaterale reprezintă un pilon esenţial al României Centenare, aniversare care trebuie să se realizeze printr-o abordare şi viziune unitară, în spiritul prețuirii trecutului, valorilor şi tradițiilor naționale, pe plan intern şi internațional.

Excelenţa Sa Dl Derek Feely, Ambasadorul Irlandei in România a efectuat o vizită de lucru la sediul Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Botoşani însoţit de Dl Liviu Buzilă, Ataşat Comercial la Ambasada Irlandei şi de Dna Raluca Curelea, Secretar General al Romania Ireland Business Association.
Întâlnirea a fost moderată de Directorul General al Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Botoşani, Carmen Panţiru, şi a avut drept scop identificarea oportunităților de colaborare dintre agenții economici locali și cei din Irlanda.
Cu această ocazie, Excelenţa Sa a avut discuţii cu reprezentanţi ai mediului de afaceri din Botoşani care activează în agricultură, industria alimentară, sectorul IT şi tehnologii de vârf.
Excelenţa Sa a apreciat capacitatea firmelor locale de a atrage fonduri europene și a menționat că în contextul Brexitului, Irlanda are nevoie de parteneri iar România are potențialul de a deveni un important colaborator.

Primarul Cătălin Mugurel Flutur a primit vizita Ambasadorului Irlandei în România Excelența Sa, Domnul Derek Feely. Excelența Sa a fost însoțit de domnul Liviu Buzilă – atașatul comercial al ambasadei și de doamna Raluca Curelea președinta Asociației Româno –Irlandeze pentru Afaceri (R.I.B.A.)

Desfășurată într-un climat deosebit de cordial întâlnirea a avut ca scop promovarea oportunităților de afaceri și găsirea de noi zone de afaceri pentru investitorii irlandezi.
Pornind de la faptul că în zona noastră funcționează deja trei firme cu capital irlandez, Excelența Sa s-a arătat interesat de oportunitățile pe care atât județul cât și municipiul Botoșani le pot oferi oamenilor de afaceri din țara sa.
Pentru a contura cât mai bine imaginea comunității pe care o reprezintă primarul Cătălin Mugurel Flutur a făcut o prezentare a municipiului , a proiectelor cu finanțare europeană care se află în curs de derulare dar și a proiectelor de viitor.
Pe parcursul discuțiilor a fost subliniat faptul că, deși aflate la extremitățile Uniunii Europene Irlanda și România pot dezvolta relații de parteneriat și de afaceri, modelul irlandez de absorbție și dezvoltare a fondurilor europene putând fi unul inspirațional pentru țara noastră.
Edilul a făcut de asemenea observația că investițiile sunt benefice deoarece crează locuri de muncă acasă la noi, ca o măsură de stopare a migrației forței de muncă autohtone în alte țări.

Vizita de astăzi a Ambasadorului Derek Feely se înscrie într-un program regional care cuprinde județele Botoșani și Suceava.

De comun acord s-a convenit menținerea și dezvoltarea contactului stabilit cu prilejul acestei întâlniri.

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata