1 martie andrei

Amânarea ratelor la credite a fost prelungită. VEZI care sunt condiţiile!

0 79

Guvernul a adoptat în şedinţa de miercuri propunerea Ministerului de Finanţe de a prelungi şi după 1 ianuarie 2021 măsurile de amânarea ratelor la credite pentru a-i sprijini pe cei aflaţi în dificultate din cauza pandemiei de COVID-19.

Condiţiile prin care românii pot cere amânarea ratelor la credite au fost făcute publice, după ce Guvernul a aprobat normele metodologice pentru această măsură de sprijin. Condiţiile necesare pentru a putea solicita suspendarea plăţii obligaţiilor sunt următoarele:

  • creditele au fost acordate până la data de 30 martie 2020 inclusiv,
  • creditul nu a ajuns la scadenţă până la data solicitării formulate de debitor,
  • nu a fost declarată scadenţa anticipată a creditelor până la data de 31 decembrie 2020 inclusiv
  • debitorul nu înregistrează restanţe la data solicitării suspendării obligaţiei de plată.

Poate beneficia de acordarea facilităţii de suspendare a obligaţiei de plată a ratelor, dobânzilor şi comisioanelor aferente creditului debitorul ale cărui venituri au fost afectate direct sau indirect de situaţia gravă generată de pandemia COVID-19.

Debitorul, cu excepţia persoanelor fizice, trebuie să declare pe propria răspundere diminuarea veniturilor/încasărilor medii lunare cu minimum 25% în ultimele trei luni anterioare solicitării suspendării obligaţiilor de plată prin raportare la perioada similară din anii 2019/2020 şi faptul că se află în imposibilitatea de a onora obligaţiile de plată aferente creditului.

Pentru debitorii persoane fizice care au contractat credite ipotecare şi care au beneficiat de suspendarea obligaţiilor de plată în prealabil conform OUG nr. 37/2020, dar nu au accesat perioada maximă de suspendare de nouă luni, dobânda eşalonată şi garantată de stat iniţial este majorată cu dobânda suspendată la plată în baza cadrului legal actual, urmând a fi plătită în 60 de rate lunare egale începând cu luna următoare expirării noii perioade de suspendare a plăţilor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata