parlamentare sus
achitei top

Alexandru Rafila, detalii despre vaccinul anti-COVID în România: Când ajunge, câte doze, în câte tranşe

0 81

Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, a oferit detalii despre stadiul dezvoltării vaccinului COVID şi a spus că în România este posibil să ajungă în luna februarie a anului viitor.

psd parl jos

Cele două vaccinuri sunt oarecum similare, dar există două diferenţe mari în ceea ce priveşte modul în care se păstrează aceste vaccinuri. În cazul Pfizer se păstrează mult mai dificil, la temperaturi foarte scăzute, minus 80 de grade. Vaccinul de la Moderna se păstrează mai uşor, în frigider.”, a precizat Alexandru Rafila.

 

Când va fi gata vaccinul anti-COVID

Reputatul specialist a detaliat: „Există şi un DAR foarte mare. Moderna este o companie americană care are o producţie limitată iniţial. Ei au promis că până la sfârşitul anului vor face doar 20 de milioane de doze. Un miliard, anul viitor. Asta ne arată că înţelegerea între Comisia Europeană şi Pfizer va fi cea care va genera vaccinul de care vom beneficia şi noi.

 

Directorul Agenţiei Europene a Medicamentului a precizat luna ianuarie ca fiind luna în care este posibil să acorde autorizaţia vaccinului Pfizer care este depus pentru autorizare la Agenţia Europeană a Medicamentului.”

 

Profesorul Alexandru Rafila a explicat şi cum decurge procesul de autorizare a vaccinului.

Astfel, serul el va fi aprobat doar dacă studiile clinice efectuate vor reflecta faptul că vaccinul este sigur, eficace şi nu va produce reacţii adverse grave. Studiul firmei în acest moment arată că protecţia depăşeşte 90% dintre persoanele care vor fi vaccinate.

 

Odată ce vaccinul va fi eliberat, el va fi dat statelor Uniunii Europene. UE are contract iniţial de 200 de milioane de doze cu compania Pfizer, o parte vor fi produse până în momentul autorizării.

 

Fiecare persoane va fi vaccinată de două ori, la interval de 30 de zile

Alexandru Rafila a spus că vaccinul va ajunge în România cel mai probabil în luna februarie 2021. Este vorba de primele cantităţi.

 

În prima etapă, în România ar putea ajunge până la 9 milioane de vaccinuri, în tranşe, a explicat reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

 

 

 

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata