locale psd
locale sus

Alexandra Huțu, deputat PSD, apel către premierul Cîțu: „.Nu mai blocați accesul sutelor de mii de elevi din rural la școală!”

0 332

(CP) Deputatul social-democrat botoșănean face un apel public către premierul Cîțu pentru deblocarea urgentă a decontărilor privind asigurarea transportului gratuit al copiilor din localitatea de domiciliu la școală prin alocarea de fonduri, care nu au fost incluse de guvern în bugetul pentru 2021.

„Am depus amendamente la bugetul pentru acest an, am transmis interpelări și întrebări ministrului Transporturilor, ministrului Educației și prim-ministrului în care am solicitat rezolvarea în regim de urgență a decontării integrale pentru ca toți elevii să beneficieze de transport gratuit. Din păcate, nici apelurile mele și ale colegilor mei și nici strigătele de disperare ale asociațiilor de elevi nu au fost luate în considerare de acest guvern orb și surd la problemele cu care se confruntă copiii din rural, care nu au cum să ajungă la școală. Este o bătaie de joc la adresa părinților care nu își permit să achite transportul din localitatea de domiciliu până la școală și o restricționare a dreptului la educație asigurat tuturor copiilor prin Constituție. Sute de mii de elevi abandonează școala din cauza unui guvern inert și incapabil să se pună de acord și să aloce fondurile necesare decontării navetei. În câteva zile se termină anul școlar și copiii nu au avut acces la educație din cauza Guvernului Cîțu, ocupat cu alte probleme”, a declarat deputatul PSD Alexandra Huțu.

 

 

 

Toate răspunsurile la întrebările și interpelările adresate de parlamentarul botoșănean au invocat neconcordanțe legislative și o ordonanță de urgență care se află în dezbatere de mai multe luni de zile. În același timp, ministerele au dat vina unele pe altele și au împins responsabilitatea către autoritățile locale. Însă, conform legislației în vigoare, Guvernul alocă de la bugetul de stat prin transfer către fiecare unitate administrativ teritorială sumele necesare decontării cheltuielilor de transport pentru elevi.

 

 

 

„Susțin toate revendicările elevilor și îi atenționez pe guvernanți să nu adopte proiectul Ordonanței de Urgență emis de Ministerul Educației pentru că va elimina gratuitatea, iar naveta elevilor va fi decontată parțial sau deloc din cauza prețurilor prevăzute de tarifele maximale care vor fi cu mult peste costurile abonamentelor de transport. Soluția este foarte simplă și constă în alocarea de bani de la bugetul de stat. Această situație putea fi rezolvată de la începutul anului, dar au întârziat bugetul și apoi au aprobat ZERO lei pentru transportul elevilor. Guvernul Cîțu este direct responsabil pentru încălcarea dreptului la educație a sute de mii de elevi și pentru încălcarea legislației europene, care prevede obligația de a încheia contracte de servicii publice pentru a stabili restricții operatorilor privați, tarifele maximale fiind în contradicție cu acestea”, a susținut Alexandra Huțu.

 

Întrebările și interpelările deputatului Alexandra Huțu pot fi consultate AICI

 

 

 

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata