Alegeri locale și europarlamentare: Azi a început campania electorală
2024 este primul an în care toate alegerile au loc în acelaşi an. Alegerile locale şi cele parlamentare se organizează o dată la patru ani, în timp ce scrutinele pentru alegerea europarlamentarilor şi preşedintelui României au loc din cinci în cinci ani.
Vineri, 10 mai 2024, ora 0.00, a început campania electorală, care se va încheia pe 8 iunie 2024, la ora 7.00
„Potrivit reglementărilor în vigoare, în campania electorală este interzisă folosirea mesajelor sau sloganurilor cu caracter discriminatoriu sau a mesajelor de incitare la ură şi intoleranţă, precum şi a oricăror forme, mijloace, acte sau acţiuni de defăimare şi învrăjbire religioasă sau etnică. Biroul Electoral Central recomandă, cu fermitate, competitorilor electorali să respecte regulile generale privind desfăşurarea campaniei electorale, să aibă un discurs echilibrat, onest şi constructiv şi să evite denaturarea sau manipularea informaţiilor pentru a preveni răspândirea ştirilor false, a acţiunilor de dezinformare şi a oricăror derapaje de natură să afecteze buna desfăşurare a procesului electoral”, arată Biroul Electoral Central.
Pe 9 iunie 2024, la ora 7.00, va începe procesul de votare, pentru ambele scrutinuri, şi se va încheia în aceeaşi zi, la ora 22.00. Alegătorii care la ora 22:00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot vota până cel mult la ora 23.59.
Alegeri europarlamentare
În cadrul alegerilor pentru Parlamentul European (P.E.) din acest an au fost admise nouă partide politice, trei alianţe, precum şi patru candidaţi independenţi.
Alegerile din acest an reprezintă al cincilea scrutin de acest tip de la intrarea României în Uniunea Europeană (U.E.) în 2007.
Cei 33 de eurodeputaţi români sunt aleşi prin vot universal direct de către toţi cetăţenii UE înregistraţi pe listele electorale şi având vârsta de peste 18 ani. Scrutinul se desfăşoară într-o singură circumscripţie electorală pe baza reprezentării proporţionale, ceea ce înseamnă că numărul de deputaţi aleşi de la fiecare partid politic depinde de numărul de voturi obţinut de partid.
Alegeri locale
La alegerile locale, se votează pentru primarii din fiecare comună, oraş sau municipiu, pentru consilierii locali şi pentru preşedinţii consiliilor judeţene. Pentru a vota, trebuie îndeplinite următoarele condiţii: cetăţenie română, vârsta de cel puţin 18 ani până în ziua alegerilor, domiciliul sau reşedinţa stabilite în circumscripţia electorală şi înregistrare pe listele electorale permanente sau temporare.