parlamentare sus
achitei top

ALDE aduce amendamente la legea offshore

0 582
ALDE aduce amendamente la legea offshore. ALDE își dorește ca legea offshore să fie una care apără interesele României și prin care țara noastră poate juca un rol important pe piața europeană a energiei. România beneficiază de resurse importante care pot asigura țării noastre independența energetica. ALDE consideră că legea offshore care a rezultat din Senat este una potrivită pentru țara noastră, însă sunt necesare câteva clarificări.
psd parl jos
În primul rând, ALDE consideră că această lege nu trebuie să introducă un tratament special pentru investițiile pe platforma maritimă, ci să se conformeze Legii petrolului. ALDE își manifestă dorința de a garanta stabilitatea fiscală așa cum o cere Legea petrolului.
Al doilea amendament al ALDE se referă la plafonul de deductibilitate. Am fost de acord să introducem și costurile inițiale în costurile de deductibilități, păstrând însă plafonul de 60% din limita veniturilor suplimentare așa cum se prevede în anexă.
) Legea offshore
• ALDE susține atragerea de investiții și demararea exploatărilor pe platforma maritimă a Mării Negre.
• De altfel, noi după ce legea a fost votată în Parlament și trimisă spre promulgare am expus punctul nostru de vedere care avea în vedere completarea legii cu deducerea costurilor de operare ce aveau în vedere descoperirea și explorarea zăcămintelor.
• ALDE consideră că opțiunea Senatului de a respinge solicitarea de reexaminare a legii offshore venită din partea președintelui Iohannis este decizia corectă, pentru că observațiile președintelui erau generale, fără să existe chestiuni punctuale care să fie corectate.
• În ceea ce privește amendamentele aduse de Senat legii offshore, ALDE își reiterează punctul de vedere potrivit căruia singura completare necesară era cea privind acordarea posibilității de deducere fiscală a cheltuielilor de explorare, cele care preced începerea exploatării.
• Varianta care a venit din Senat este în principiu corectă. Ea introduce o serie de amendamente asupra cărora colegii noștri, foști și actuali miniștri ai Energiei, au reflectat și avem două chestiuni pe care le-am ridicat în ședința Comisiei reunite de buget-finanțe și industrie, motiv pentru care s-a și amânat dezbaterea.
Aceste două chestiuni se refereau la clarificarea perioadei în care prevederile fiscale rămân neschimbate și la plafonul de deductibilitate fiscală.
Pe scurt, ALDE consideră că această lege nu trebuie să introducă un tratament special pentru investițiile pe platforma maritimă, ci să se conformeze Legii petrolului.
▪ Adică, perioada în care contractul este valabil 30 de ani se poate prelungi o singură dată pe o perioadă de 15 ani și nu în formula care a venit din Senat, anume aceea a prelungirilor succesive fără să se facă nicio menționare expresă.
▪ Așadar, așa cum este în prezent legislația este foarte posibil ca odată începută această lege și odată începută exploatarea gazelor să existe o perioadă de circa două decenii pentru care prevederile fiscale prevăzute în lege să rămână stabile.
• Statul român își manifestă dorința de a garanta stabilitatea fiscală așa cum o cere Legea petrolului.
• A doua chestiune se referă la plafonul de deductibilitate. Am fost de acord să introducem și costurile inițiale în costurile de deductibilități, păstrând însă plafonul de 60% din limita veniturilor suplimentare așa cum se prevede în anexă.
o Evaluările noastre arată că în această formulă statul român câștigă mai mult de jumătate din ceea ce se obține. Cu aceasta am vrea să înlăturăm suspiciunile că legea dezavantajează statul român.
• Prin legea offshore și prin extragerea de gaze de pe platforma maritimă, România intră în primul cerc al cărții energetice care se joacă astăzi în Europa, devine furnizor real de energie pentru Europa și asta sporește și importanța și prestigiul României.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata