Adio, facturi estimative. Furnizorul de energie electrică, obligat să citească lunar contorul

0 3.835

Adio, facturi estimative. Furnizorul de energie electrică, obligat să citească lunar contorul. O iniţiativă legislativă în acest sens, pentru modificarea art.57 alin.(2) din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr.123/2012, a fost iniţiată de deputatul ALDE Ică Florică Calotă şi de deputatul PSD Neculai Iftimie, potrivit Agerpres.

Modificările aduse îşi propun eliminarea emiterii facturilor estimative de către furnizori, pe care clienţii au obligativitatea să le plătească. În schimb, furnizorii de energie electrică ar trebui să treacă şi să citească lunar contorul pentru clienţii casnici.

„Furnizorul trebuie să asigure citirea lunară a contorului pentru consumatorii casnici, să pună la dispoziţia acestora mai multe modalităţi de plată a energiei furnizate şi să permită să opteze pentru oricare dintre acestea”, se precizează în proiect.

Cum motivează iniţiatorii această măsură: „Facturile de electricitate emise de furnizorii din domeniu pentru consumatorii casnici au început să fie împovărătoare comparativ cu bugetul acestora. Prin emiterea unor facturi estimative de către furnizori şi prin obligativitatea plăţii acestora, foarte mulţi consumatori casnici, din care majoritatea pensionari, au devenit creditorii furnizorilor. Mai clar spus, în cazul emiterii facturii estimative, în care indexul evaluat este mai mic decât cel de pe contor, clientul casnic este obligat prin lege să plătească factura, altfel acestuia i se reziliează contractul şi este debranşat de la electricitate”.

Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, iar apoi în Camera Deputaţilor, care e for decizional.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata