Acuze intre alesii locali de stabilirea burselor elevilor din municipiul Botosani

0 132

Acuze între aleșii locali de la stabilirea burselor elevilor de la școlile din municipiul Botoșani. După ce bursele au fost majorate în şedinţa din 26 noiembrie, la iniţiativa consilierilor liberali cu 22 de voturi pentru azi primarul Cosmin Andrei a revenit cu un proiect  având în vedere că în 4 decembrie, Guvernul a stabilit un cuantum minim al burselor, respectiv 100 de lei, autorităţile locale având posibilitatea de a stabili un cuantum mai mare, în funcţie de posibilităţile financiare.

La  nivelul municipiului Botoşani 1.740 de elevi vor primi burse de performanţă, de merit, de studiu şi socială.

„Proiectul pe care îl propunem azi se referă la o majorare a burselor faţă de cuantumul la care erau în plată pentru toate cele patru tipuri de burse. Discutăm de un cuantum care poate fi susţinut de municipiul Botoşani, ţinând cont de toate cheltuielile bugetare pe care le implică angajarea obligaţiilor municipalităţii. Municipiul are nevoi şi pe partea de dezvoltare iar impactul pe care l-aţi propus dvtră era foarte mare. În urma unei analize am ajuns la concluzia că nu puteau fi susţinute valorile pe care le-aţi propus şi facem azi o propunere pentru o serie de majorări sustenabile”,  a spus Cosmin Andrei.

„În şedinţa anterioară ni s-a sugerat să luăm suma de la transport elevi. Conform legii educaţiei naţionale la transport elevi nu s-a făcut nicio economie în anul 2020, având în vedere că pe tot parcusul anului calendaristic s-au plătit aceste subvenţii pentru elevi. În anul 2020 am avut prevederi bugetare de 1.250.000 de lei consumate integral…Impactul burselor propuse în hotărârea anterioară nu era doar pe anul 2020 foarte mare dar şi pe anul 2021 însemna 3.186.000 de lei de asigurat. Din punctul meu de vedere nu avem cum să susţinem bursele propuse în  26 noiembrie”,  a precizat Mirela Ghiorghiţă, directorul economic al primăriei.

„Îmi pare foarte rău să constat că nu există niciun fel de deschidere la nivelul Primăriei pe acest subiect…Nu a fost  un demers populist, nici nerealist , nici nesustenabil. Îmi pare rău să văd că ne acuzaţi pe noi de ceea ce faceţi dvtră. În campania electorală aţi aprobat cuantumul burselor…Bursele sunt una campania electorală a trecut, e alta”,

„Ştim fiecare câţi bani sunt în primărie. Trebuie să reţinem un lucru : Guvernul României din sume de TVA plăteşte 1.740.000 de lei primăriei Botoşani pe propunerea pe care aţi trimis-o dvtră pentru cuantumul pentru numărul de elevi. Primaria pentru anul 2020 – 2021 vine cu o difernţă pentru această variantă de 820.000 de lei. Atât credeţi dvtră, cei care aţi făcut această propunere, că pute să dăm pentru elevi. Vă atrag atenţia că propunerile care au venit din şcoli au fost pentru 2025 de elevi  şi nu pentru 1.740 câţi aţi stabilit…Vreau să vorbesc despre faptul că s-a putut la sfârşitul lui noiembrie şi nu se mai poate acum. Ştim prea bine că se poate…Putem să luăm de la subvenţia de la energia termică…Economii aveam şi dorinţă dacă ar fi să fie aşa cum avut la sfârşitul lunii noiembrie am putea veni şi acum să avem fix aceeaşi voinţă”,  a precizat Cătălin Flutur.

Proiectul a fost aprobat cu 11 voturi pentru şi 10 voturi împotrivă. Bursa de performanţă va fi 200 de lei, de merit 150 de lei, de studiu 130 de lei iar bursa socială 120 de lei.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata