8 noiembrie: Sf. Mihail si Gavril

0 601

Biserica Ortodoxa ii sarbatoreste pe Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil in fiecare an pe 8 noiembrie. Tot atunci, este sarbatorit si soborul lui Mihail si Gavriil.

 Se spune că Arhanghelul Mihail are putere asupra Soarelui şi a Lunii. Arhanghelul Mihail dă drumul gerului pe îndelete, ca să se obişnuiască oamenii cu el și stă la capul omului care trage să moară ca să-i conducă sufletul în Rai.

Ce este interzis să faci. Superstiţia spune că dacă se face o turtă din făină de porumb şi se aruncă între oi, iar dacă aceasta cade cu faţa în sus, atunci veţi putea fi considerată a fi purtătoare de fecunditate. Sunt strict interzise îndeletnicirile casnice, iar cei care nu se vor supune acestei reguli sunt sortiţi să aibă parte de mare chin înaintea morţii. Evită bârfele, mânia şi răzvrătirea că altfel cei care vor recurge la astfel de lucruri vor fi urmăriţi de ghinion timp de cinci ani de zile

Cei care vor posti cu ocazia acestei sărbătoare vor fi feriţi de boli şi lovituri. Superstiţiile din popor spun că în această zi este bine să aprinzi o lumânare şi pentru sinucigaşi sau osândiţi. Tot în această zi, se spune că nu e bine să lucrezi. Cei ce o vor face se vor chinui mult înainte de moarte.

 În ziua Sfinților Arhanghel Mihail și Gavril, se împarte pentru sufletul morților, se aprind lumânări atât pentru cei vii, cât și pentru cei morți fără lumânare sau în împrejurări năpasnice.

Nu se stiau foarte multe lucruri despre ingeri, insa in Biblie sunt descrisi ca fiind „duhuri slujitoare” (Evrei 1,14). Acestia sunt fiinte fara trupuri care il slujesc pe Dumnezeu si ii ocrotesc pe credinciosi la porunca lui Dumnezeu. Prin urmare, in cazul in care ingerii se arata credinciosilor, nu aceea reprezinta forma lor adevarata, ci este pur si simplu un chip de imprumut. Ingerii fac parte din „lumea nevazuta”.

Conform Sfintei Scripturi si marturisirilor Sfintilor, ingerii sunt slujitorii lui Dumnezeu, pe care il iubesc si il preamaresc. De asemenea, la porunca lui, ingerii ocrotesc credinciosii si popoarele. Dar, uneori ingerii sunt si cei care aduc odata cu ei pedepsele lui Dumnezeu. La fel s-a intamplat si in cazul focului de peste Sodoma sau pedepsele din Egipt. Un alt rol al ingerilor este de a duce rugaciunile noastre la Dumnezeu. De asemenea, acestia vestesc fapte mari, cum ar fi Buna Vestire, Nasterea Domnului, Invierea Domnului sau cea de-a doua Lui venire.

rhanghelul Mihail, mereu laudat pentru loialitatea de care a dat dovada fata de Dumnezeu, este mereu amintit de catre crestini si iubit de catre toti credinciosii de pretutindeni. Vazand cum Lucifer s-a razvratit impotriva Domnului, Mihai rosteste urmatoarele cuvinte: „Sa luam aminte, noi, care suntem fapturi, ce a patimit Lucifer, cel care era cu noi: cel ce era lumina, acum intuneric s-a facut. Ca cine este ca Dumnezeut” Mi-ca-Elt Ca, numele de Mihail asta inseamneaza: „Cine este ca Dumnezeu”.

Drept urmare, s-a intocmit soborul (adunarea si unirea) tuturor ingerilor care il iubeau, cinsteau si ascultau de Dumnezeu, iar Arhanghelul Mihail a fost numit de catre bunul Dumnezeu capetenie a tuturor ingerilor buni, un binefacator al mantuirii credinciosilor. Lua chip vazut si se arata multor credinciosi atat in vechea Lege, cat si in cea Noua.

Tot in aceasta zi de cinste il sarbatorim si pe Arhanghelul Gavriil, preafrumosul si inveselitorul care a luat chip omenesc si a facut multe minuni si a oferit multe daruri, asa cum este pomenit si in cele doua Testamente. In proorocia lui Daniil, Gavriil este descris ca fiind ingerul talmacitor al vedeniei (Dan., 8, 16). Gavriil ii spune lui Daniil ce reprezinta cele saptezeci de saptamani de ani pana la nasterea Domnului nostru, Iisus Hristos.

Conform traditiei, Gavriil este cel care se arata lui Ioachim si Ana si le vesteste ca o vor naste pe Nascatoarea de Dumnezeu. In noul Testament, preotul Zaharia descopera cu ajutorul lui Gavriil nasterea lui Ioan, Botezatorul Domnului. Tot el o anunta pe Fecioara Maria de faptul ca va da nastere Mantuitorului. Conform unilor credinciosi, Arhanghelul Gavriil este cel care a mutat piatra de pe usa mormantului si a stat deasupra ei cand Domnul nostru Iisus Hristos a inviat. Tot el este cel care a dat de veste Mironositelor ca Hristos a inviat. Pentru toate aceste fapte remarcabile Biserica Ortodoxa il sarbatoreste odata cu Sfantul Arhanghel Mihail, ocupand un loc de cinste in religia crestineasca.

 

 

 

 

 

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata