7 inspectori din cadrul IŞJ Botoșani au încasat salarii cu 50% mai mari datorită implicării în proiecte PNRR
Inspectorii școlari implicați în gestionarea investițiilor și reformelor finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), respectiv prin Programul Național pentru Reducerea Abandonului Şcolar (PNRAS) au încasat în luna septembrie a acestui an salarii majorate cu 50%.
Ministerul Educației a oferit inspectoratelor posibilitatea de a desemna maximum 7 persoane din fiecare județ pentru a superviza felul în care se desfășoară la nivel local proiectele.
Potrivit pressone.ro, care a solicitat Ministerului Educației, în octombrie a.c., informații despre numărul de inspectori desemnați în fiecare județ pentru a superviza modul de desfășurare al PNRAS, în septembrie 2023, inspectori școlari și unii angajați din inspectorate au primit salariile cu un spor cuprins între 20% și 50%.
În județul Botoșani sunt 7 inspectori școlari care au beneficiat de o majorare salarială de 50% fiecare. În cursul săptămânii am solicitat un punct de vedere cu privire la acest număr dar nu am primit de la Bogdan Suruciuc, inspector școlar general, niciun răspuns.
Toate acestea în condițiile în care echipa de management din fiecare școală beneficiară PNRAS – director, contabil și responsabil de achiziții – nu este plătită, fiind considerată o cheltuială neeligibilă în cadrul proiectului european. Inspectorii școlari sunt plătiți direct din bugetul general, iar suma alocată pentru fiecare inspectorat școlar în parte a fost de 276.000 de lei pe an, potrivit pressone.ro. PNRAS are o durată de 3 ani.
Toate inspectoratele au optat pentru o schemă completă formată din minimum 7 inspectori/județ, dar au fost și județe unde numărul de inspectori implicați în supervizarea PNRAS a trecut cu mult de 7 persoane. Spre exemplu, județele Caraș-Severin, Iași, Ilfov și Gorj au implicat 14 și 13, respectiv 12 și 11 inspectori și contabili în divizia PNRAS. La Bacău și Olt au fost câte 8 persoane cărora li s-a majorat salariul cu procente între 20%-50%, respectiv cu 40%, după cum se arată în documentul transmis de Ministerul Educației către Pressone.
În urma celui mai recent apel de proiecte Schema de granturi PNRAS runda a II-a, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență – Componenta C15: Educație vor primi finanțare 18 unități școlare din județul nostru. Suma maximă pe care o poate primi o școală pentru a implementa programe de sprijin pentru elevi cu scopul de a reduce absenteismul și de a îmbunătăți situația școlară a acestora este de 300.000 de euro.