1 Decembrie 1918 – 1 Decembrie 2024 : 106 ani de la Marea Unire
Astăzi, 1 decembrie 2023, românii de pretutindeni sărbătoresc Ziua Naţională a României.
Acţiunile vor avea loc începând cu ora 11.00 în Centrul vechi al municipiului, la Monumentul Eroilor din Primul Război Mondial aflat în Piața 1 Decembrie 1918.
Pe timpul manifestărilor publice, polițiștii rutieri vor dispune restricționarea și coordonarea traficului rutier și pietonal în zonele de desfășurare.
Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Botoșani va dispune măsurile legale pentru asigurarea ordinii și siguranței publice și prevenirea unor fapte antisociale de natură penală și contravențională, iar pompierii vor asigura intervenția în cazul producerii unor situații de urgență.
Având în vedere restricționarea circulației pe durata activităților, recomandăm conducătorilor auto să evite zonele de desfășurare, alegând alte trasee de deplasare.
Data de 1 decembrie 2029 marchează împlinirea a 102 ani de la Unirea principatelor Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu Români, eveniment care a avut loc la 1 decembrie 1918. Acest an a fost marcat cu numeroase evenimente care s-au înscris în calendarul Anului Centenar.
1 decembrie a fost declarată Ziua Naţională a României în anul 1990 şi are o însemnătate aparte în istoria României. În fiecare an, la această dată se organizează parade militare la Bucureşti, Alba-Iulia sau Timişoara, la care sunt aşteptaţi mii de oameni.
1 decembrie, Ziua Naţională a României – istoric
La 1 decembrie 1918, Marea Adunare de la Alba-Iulia, la care au participat 1.228 de delegaţi (deputaţi) aleşi, a votat unirea Transilvaniei cu România şi a cerut organizarea sub forma unui singur stat naţional. Vasile Goldiş rosteşte cuvântarea solemnă, încheiată cu un proiect de rezoluţie, care începe cu cuvintele: „Adunarea Naţională a tuturor românilor din Transilvania, Banat şi Ţara Ungurească, adunaţi prin reprezentanţii lor îndreptăţiţi la Alba Iulia în ziua de 1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români şi a tuturor teritoriilor locuite de dânşii cu România”. Rezoluţia a fost adoptată atunci cu ovaţii prelungite.
La Marea Adunare Naţională de la Alba-Iulia au asistat peste 100.000 de participanţi, care au primit cu entuziasm şi aplauze hotărârea de unire a Transilvaniei cu România.
Legea Unirii a fost ratificată prin decret de lege, pe data de 11 decembrie 1918 de către regele Ferdinand. Legea a fost votată apoi de către Adunarea Deputaţilor, în şedinta din 29 decembrie 1919.
Când a mai fost sărbătorită Ziua Naţională a României
Ziua Naţională a României nu a fost sărbătorită mereu pe data de 1 decembrie. Între anii 1866-1947, România celebra Ziua Naţională pe data de 10 mai, ziua în care Prinţul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a depus jurământul în faţa adunării reprezentative a Principatelor Române Unite, în anul 1866.
Între anii 1948-1989, ziua de 23 august era considerată sărbătoarea naţională. După căderea comunismului, preşedintele de atunci, Ion Iliescu, a promulgat legea nr.10 din 31 iulie 1990 potrivit căreia ziua de 1 decembrie era declarată zi naţională şi sărbătoare publică. Ulterior, această dată a fost inclusă şi în Constituţia României din 1991, la articolul 12, alineatul 2.